Funko - Legacy Collection - The Rocketeer 6 inch-es akciófigura bemutató

Katona György bemutatja - Funko Legacy Collection Rocketeer figura


A Rocketeer egy kitalált figura/hős, aki első alkalommal 1982-ben jelent meg képregények lapjain.

1991-ben készült film a karakter főszereplésével. A producer a Disney stúdió volt, és bár a film jó kritikákat kapott, a pénztárakban nem hozta az elvárt bevételt.

Az 1938-ban, Los Angeles-ben játszódó filmben a főszereplő Cliff Secord egy műrepülő pilóta, akihez egy véletlen folytán eljut a neves Howard Hughes által tervezett speciális rakétahajtómű. A jetpack segítségével ő lesz a repülő ember, a Rocketeer, aki az FBI-al, a maffiával, és egy hollywood-i híres filmsztár álcája mögé bújt náci szabotőrrel szemben veszi fel a harcot, hogy megmentse kedvesét, és megakadályozza, hogy a nácik megkaparintsák ezt a különleges repülőeszközt gonosz céljaik eléréséhez.

Nekem gyerekként nagy élmény volt a film. A jetpackes, repülő hős jellegzetes jelmeze máig a kedvenc „cool” karaktereim között van. Hasonlóan cool karakter nekem Iron Man is, és a Rocketeer számomra visszatekintve - a repülési technikáját figyelembe véve - egyfajta „ős Iron man” a ’30-as évekből. Van is kapcsolat a két hős között. Iron Man figuráját ugyanis a valóban élt személy, sikeres feltaláló, mérnök, pilóta, filmrendező, iparmágnás Howard Hughes-ról mintáztak, aki a filmben is megjelenik és fontos mellékszereplő. (Leonardo DiCaprio is alakította őt az Aviator című filmben.)

E figura bemutató előtt újra megnéztem a filmet, jó képminőségben, eredeti hanggal, és ugyanolyan szórakoztatónak találtam, mint anno gyerekként. Természetesen bizonyos filmes látvány effektek nem felelnek meg a mai CGI-hez szokott szemnek, de ezek annyira nem zavaróak.

2012-ben felmerült, hogy remake film készül, de máig nem történt semmi ez ügyben.

A Funko cég az 1991-es film alapján készítette el a figurát, ami 2015. májusban jelent meg a boltokban. Korábbról a Disney filmes egyszerű kinézetű 3 inch körüli vintage darab létezik, illetve a Medicom adott ki kétszer 1/6-os méretarányban Rocketeer figurát, viszont abból már csak kevés elérhető, illetve az ára is borsos. A Funko kiadott tavaly egy 3,75 inches verziót  is, de az eléggé egyszerű darab, korlátozott mozgathatósággal.

A fent említett emlékek miatt felkerült a figura a kívánságlistámra, és a héten sikeresen meg is érkezett hozzám.

A doboz egy karton ill. műanyag bliszter. A figura a műanyag tálcán van 2 dróttal rögzítve. Mellette a 2 kiegészítő: a sisak, és kezében a Mauser pisztoly (aminek egyébként a filmben nem sok szerep jut).

A doboz hátlapján, a filmből van egy képkocka, illetve mellette az Art Deco stílusú ’91-es filmplakát részlete látható.

A figura előzetes fotóin az látható, hogy a rakéta és a dzseki mellkas-hast fedő lapja levehető. Sajnos a megjelent végleges figurán nem így van. Mindkettő rögzítve van a figurán, nem lehet levenni. A dzseki előlapja külön darabnak tűnik, alatta a rakéta rögzítőszíjai ki is vannak dolgozva. Talán a gyártáskor gondolta meg magát a cég, ki tudja amilyen szempont alapján, és az említett részek rögzítése mellett döntöttek. Sajnálom, mert pluszt adott volna figurának, ugyanakkor nem nélkülözhetetlen funkció.

A figura kidolgozottsága részletes, megfelel a filmbeli jelmeznek. A figura feje nem hasonlít nagyon a filmben szereplő színészre (Billy Campbell), de jól hozza magát a fiatal karaktert. A színeket jól eltalálták. A hajvonal, szemöldök, száj, a gombok, szíjak, a jetpack, a sisak festése pontos. Apró negatívum, hogy a szemei az én figurámon kicsit kifelé néznek, de nem annyira zavaró, csak nagyon közelről látszik a probléma. A dzsekire, a nadrágra és a pisztolyra árnyékolás, koszolás, kopásnyomokat is festettek, ami jobban élethűvé teszi a figurát.

A filmbeli történetnek megfelelően a jetpack-en még a fontos szerepet játszó rágógumit is kidolgozták, továbbá a kesztyűkön láthatóak a rakétakészülék indítógombja is.

A figura magassága kb. 16 cm. A Hasbro 6 inch-es figurákhoz méretben passzol, bár kicsit robusztusabb forma, ami nálam pozitívumnak számít. Stabilan megállítható a lábain. A mozgathatósága nagyon jó. 19 artikulációs ponttal rendelkezik: nyak 2 ponton, 2 váll, 2 könyök, 2 csukló, 1 derék, 2 medence, 2 comb, 4 térd, 2 boka.

Negatívum viszont, hogy a figura sisakos fejét csak korlátozott mértékben lehet hátrahajlítani, így a jellegzetes repülő testtartás nem rekonstruálható, igaz ez a filmben csak néhány jelentben látható.

Olvastam korábban, hogy az első gyártásból származó figurák csatlakozói könnyen törnek. Én sokat mozgattam máig a figurát különböző pózokban, de szerencsére az enyém nem tört el sehol, igaz valószínű nem az első gyártásból származik.

Már korábban említettem, hogy 2 kiegészítő alkatrész van a figurához: a sisak, és egy Mauser pisztoly. A pisztoly jól illik a jobb kézbe. A sisak, illetve a fej cserélgetése viszont egy kicsit izzasztó dolog. A nyaki 2 végű gömbcsukló a figura testéből némi erőkifejtés hatására ki lehet húzni. Viszont a sisakból és a fejből kihúzni, illetve visszapattintani oda nagyon nehéz. A kihúzáshoz jó szolgálatot tesz a 2 drótdarab a csomagolásból. Ha azt rátekerjük szorosan a gömbcsuklóra, akkor azzal nem könnyen, de ki tudjuk húzni a fejből, illetve sisakból. Visszanyomni meg hatalmas erővel kell, ügyelve arra, hogy ne zúzzuk szét, ne törjük össze a figurát.

Bár én a nyers erő megoldást választottam, de a figura biztonsága érdekében inkább ajánlott hajszárítóval, vagy radiátoron melegíteni egy ideig a problémás alkatrészt, és így a műanyag hőtágulása miatt könnyebben enged a szorításból.

A figura 5-9000 Ft között kapható. Külföldről rendelve a postaköltség növelheti kellemetlen mértékben az árat. Az ára így a 6 inch-es átlagos árkategóriának megfelelő.

Összességében tehát, eltekintve a fent említett kevés negatívumtól vagy kellemetlenségektől, egy nagyon jó figura ez, és nagyon örülök, hogy most már a gyűjteményem része, mint első és 99% valószínűséggel egyetlen Rocketeer. Különleges kinézete magára vonzza a tekintetet. Mindenkinek ajánlom, de a Rocketeer kedvelőknek kötelező darab!

Források: '91-es film, Wikipedia, ebay

Klikk a képre a galéria megnyitásához!




























Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....