Kotobukiya Halo 4 Master Chief ARTFX szobor bemutató


A Halo 5 közeledtével úgy gondoltuk érdemes pár szót ejtenünk erről a remek szoborról, ami szinte pontosan egy éve jelent meg. Nem ez volt a Kotobukiya első Halo szobra és biztosak vagyunk benne, hogy nem is az utolsó. A Halo 3 kapcsán anno két szobor is kijött tőlük, idén pedig az 1/10-es méretkategóriájú variálható páncéllal rendelkező ARTFX+ szobrokat kapják meg a japán gyártótól a rajongók.

Ezután a rövid körültekintő után bele is vágunk a bemutatónk aktuális alanyának ismertetésébe, amit hol máshol kezdenénk, mint a doboznál. Selymes fényű és tapintású, vékony, de masszív hullámpapírból készült. Rajta a Halo 4-es cover art és fontosabb információk a karakterről, köztük az is, hogy a szobor részleges artikulációval rendelkezik, melyből a két lehetséges pózt a doboz két oldalán tekinthetjük meg. Az elején egy ablakocskán keresztül győződhetünk meg róla, hogy nem egy üres dobozt vettünk. A belsejében a szokásos két részből álló, átlátszó vákuumformázott műanyag tartóban lapulnak a Főnök darabkái és a talpazat. A ragasztócsíkok eltávolítása és a tartó két felének szétpattintása után - mint egy bonbonos doboz belseje - tárul a szemünk elé a tartalom, melyeket még fólia véd, nehogy a ledörzsölődjön róluk a festék. Mint minden Kotobukiya ARTFX szobornál, a darabok itt is tömör, kemény és minőségi PVC-ből készültek.

Miután a fóliától is megszabadítottuk a testrészeket, elkezdhetjük összerakni a szobrot. Ebben segítséget nyújt egy leírás is, de csak az nem fogja tudni összepattintani a darabokat, aki nem látott még emberi testet. A szobor mellé két tetszőlegesen választható kar jár. Mi elsőre azt a kombinációt választottuk, ahol mindkét kezével a fegyvert fogja, de a képeket tovább lapozgatva több variációt is láthattok majd. A Battle Rifle feszesen illeszkedik mindkét karja fogásra tervezett kézfejébe. A talpazat összeillesztése sem igényel diplomát, de azt érdemes tudni, hogy van egy összerakási sorrend. Először az elejét és a hátulját kell összeilleszteni, aztán jöhetnek az oldalai.

Ha mindezzel megvagyunk már csak a lábakat és a talpazatot kell összeházasítanunk és már gyönyörködhetünk is a Halo sorozat negyedik részéhez újragondolt Mjolnir Mark VI páncélzatban. A doboz szerint a szobor non scale, azaz nincs meghatározott méretkategóriában (ahogy az előző Kotobukiya Master Chief szobrok sem), de jól fog mutatni más 1/6-os darabok között, ugyanis talpazattal együtt 31 centi magas. Amennyire meg tudtuk állapítani, John 117 páncélja a legapróbb részletig megegyezik a Halo 4 videojátékban látható páncéllal. A prototípus feltehetően digitálisan lett megmintázva és utána valamilyen precíz 3D nyomtatóval kinyomtatva.

A kidolgozottságra tehát nincs panasz, de a festéssel nem teljesen vagyunk megelégedve. Nem az egyenletességével, vagy azzal van a gond, hogy kifolyt volna a vonalak mentén, hiszen ilyesmiről szó sincs. Sokkal inkább a promóciós fotókon látható battle worn kinézetet, az élek mentén megfigyelhető kopottas, karcos részleteket hiányoljuk. A végső terméken ez csak elvétve látható és inkább olyan, mintha itt-ott rákentek volna egy kis ezüst festéket. Egy jó wash (bemosás) sem ártott volna, ami nagyobb mélységet adna a szobornak és ami nélkül a mellkas jobb oldalán lévő sérülés is csak egy ezüst foltnak tűnik. Hiányoltuk továbbá a sisak visorának honeycomb (méhkaptár hatszög) mintázatát is. Összességében a festés nem rossz, de nagyon alap és ezen a téren egy közel 50 000 Ft-os szobortól picit többet várnánk. A jó hír, hogy nincs másra szükség, mint egy kis fekete és ezüst festékre valamint a roppant egyszerű bemosás és száraz ecset (dry brush) technikák ismeretére.

Rátérve az artikulációra, a mozgatási pontok miatt már igazából nem is nevezhetnénk szobornak, figurának viszont meg még nem, így mégis marad a szobor, esetleg a model kit kifejezés. Az öt artikulációs pont a következő:

- gömbcsuklós csatlakozás a nyak és a fej között, valamint a nyak és a test között

- dupla gömbcsuklós csatlakozás a mellkas és az alsó testrész között

- gömbcsuklós csatlakozás a csuklók és az alkar között

Ezek és a cserélhető kezek segítségével remek pózokba varázsolhatjuk szobrunkat. Ez lehet a Master Chief harcra készen halad egy Forerunner létesítmény high-tech rámpáján, vagy a Chief lazán, de nem kevésbé epikusan áll a vállára dobott Battle Rifle-lal és egy gránátot szorongat a kezében. Akik még kreatívabbak, ahogy mi is, azok a fegyvert tartó karjait kombinálhatják a gránátos szett kézfejeivel, így alakítva ki az előírtnál is több kiállítási lehetőséget. Itt ejtenénk még pár szót a talpazatról, ami összeillesztés után elég stabil ahhoz, hogy Johnt elbírja és ne essen szét magától. Anyaga ABS műanyagnak tűnik és a középső részeit enyhén áttetsző, világoskék színben öntötték. Egy kis kreativitással ismét lendíthetünk egyet az összképen, hiszen már akár egyetlen LED-es fényforrás elhelyezésével és ezáltal a talpazat belülről történő megvilágításával új szintre emelhetjük a szobrot.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Kotobukiya egy remek, részletes és hiteles szobrot készített, ami a festés terén hagy csak maga után némi kívánni valót. Ha egy olyan szoborra van szükségetek, ami már a 343 Industries dizájnján alapuló Master Chiefet ábrázolja és nem szeretnétek levadászni a nagyságrendekkel drágább és limitált McFarlane műgyanta szobrát, vagy megvásárolni a komplett Halo 5: Guardians Xbox One játék limitált gyűjtői kiadását a benne lévő Chief és Locke miatt, akkor remek alternatíva és arany középút lehet ez az ARTFX szobor.
































Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....