Medicom Mafex - Star Wars Darth Vader figura bemutató


Katona György bemutatja: Medicom Mafex 006. Darth Vader akciófigura

Legutóbbi figura-bemutatómban már utaltam rá, hogy újra feléledt Star Wars iránti érdeklődésem, és emiatt elkezdtem újra gyűjteni az ilyen figurákat, illetve, hogy ezek közül az 1/12 méretarányú vagy 6 inches figurák mellé tettem le a voksomat. (Ha valaki nem olvasta volna az említett előző figura-bemutatómat Chewbaccá-ról, akkor kérem gyorsan pótolja ezt a súlyos hiányosságot az alábbi [linken].

A gyűjteményem soron következő darabja a filmeposz legismertebb alakja, a filmtörténelem legjobb főgonosza: Darth Vader.

Korábbról már volt 2 Vader figurám: 

Egy Hasbro 3,75 inches, ami jól néz ki, de nagyon kicsi, és korlátozott a mozgathatósága, illetve csak egy tartozéka van, 1 fénykard. 

Egy Sideshow 1/6-os, ami 35 cm magas, minden szempontból majdnem tökéletes figura, sok tartozékkal, világító alappal, sisaktartóval, és mellkaspanellel, kapcsolókkal, cserélhető kezekkel, fejjel. Ez látványos kicsinyített valóság, de inkább csak a szemnek való, gyakran mozgatni, fotózni más SW figurákkal túl kényes dolog.

Így a „vigyázó szemeim”-et a 6-inches figurákra vetettem. Ezekből a közelmúltban a következő verziók jelentek meg: Hasbro Black Series, Kayodo Revoltech, S.H. Figuarts, Bandai 1/12-es kit, Medicom Mafex.

Szokásomhoz híven, mielőtt megveszek egy figurát, a lehető legtöbb fotót, szöveges és videós bemutatót megnézek róla és csak ezután veszem meg, ha ezekből pozitív képet kapok.

Sajnos egy kivétellel mind kihullott nálam a rostán, a következők miatt:

- Hasbro Black series: összességében jó figura, és bár én a szövet palást híve vagyok, ezé nem tetszett, továbbá a legnagyobb hibája a csúnya nagy feje, a pirosas szemekkel.

- Kayodo Revoltech: igen „nyurga” figura, és a műanyag palástja a sok csatlakozóval vállalhatatlan.

- S.H Figuarts nagyon jó figura a műanyag palást ellenére, majdnem tökéletes, de túl alacsony a 6 inches, 1/12-es szériában az S.H. Figuarts és Hasbro Balck Series Luke-hoz képest, továbbá túl magas az ára.

- Bandai 1/12-es kit. Nagyon jó figura, majdnem tökéletes, de túl nagy arca van, és a műanyag palástja rontja az összképet.

Végül a Mafex verzió maradt, amire hónapokat kellett várnom, mert mindig tovább csúszott a megjelenése, de megérte a várakozás. Kb. 1 hónapja rendeltem meg, ebay-en, Japánból kb. 15ezer Ft-ért.

A figura minden szempontot figyelembe véve számomra szinte tökéletes.

A kinézete a versenytársakéhoz és a filmbeli jelmezhez képest talán a legjobb, majdnem ideális.

A Birodalom Visszavág illetve Jedi visszatér verziónak felel meg. A sisakja, vállpáncélja, lábvértje és cipője fényes, a többi része selyemfényű fekete. A mellkasvért, a mellkaspanel, és az övcsatja, az övén levő dobozok nagyon részletesen, és szinte hibátlanul vannak festve. A testére simuló tunika lágy, hajlítható műanyagból van, alul 3 részben. A palástja félkör nagyságú, textilből van, két oldalt vékony drót van benne a tartáshoz, beállításhoz. A palást anyagmennyisége lehetne kevesebb, szabása bevasalás szebb, igényesebb. Kicsit küzdeni kell vele a beállításhoz, de több az előnye, mint a hátránya.

A magassága 17,3 cm, ami 1/12-es méretaránnyal számolva kb. 208 cm magas lenne a valóságban, ami megfelelő. A fotókon látszik, hogy jól passzol a Bandai 1/12-es Rohamosztagosokhoz, és a Black Series Luke-hoz.

A fejrésze 3 részből áll: a külső sisak, a levehető arcmaszk, ami cserélhető a csupasz fejre, és a nyaki rész. A külső sisak egy kis hengeres pöcökkel csatlakozik a fejrészhez, ami miatt könnyen elforog jobbra-balra, de ez inkább csak apró bosszúság, nem komoly probléma, akár megoldható véglegesen is.

A test 18 ponton mozgatható, a karok mozgathatósága kiemelkedően jó, szinte a vállig lehet hajlítani az alkart, kézfejet. A vállvértek nincsenek útban a mozgathatóságban, mert lágy műanyagból vannak.

A figura stabilan megállítható szinte minden pózban.

Sok tartozéka van: 1 levágott kézfej + 5 pár kéz = 1 pár pihenő kéztartás, 1 pár ököl, 1 pár mutató kéz, 1 pár kardfogó kéz, 1 pár Erőt sugárzó kéz. A már említett cserélhető fej, 1 fénykard, és a pengéje. A kardot az övre lehet tenni. Továbbá 1 db víztiszta műanyagból készült állvány, amivel lehet álló helyzetű, vagy dinamikus pózokat is beállítani.

Mint korábban említettem ez összességében egy szinte tökéletes figura, a legjobbnak tartom minden szempontot figyelembe véve. Ha valaki 6 inches-ben egy jó Darth Vader figurát szeretne ez a legjobb választás, ebben biztos vagyok.


























Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....