Transformers G1 Starscream vs. Universe Starscream bemutató


Berta József bemutatja: G1 Starscream (1984) vs. Universe Starscream (2009)

Egy újabb Transformert hoztam el nektek, vagyis inkább egyből kettőt! A legelső Transformers bemutatómhoz hasonlóan, itt is összehasonlítanám az első G1es figurát a később kiadott Generation s figurával. Témánál maradva vagyis inkább karakternél, következzen Starscream!

"Az ellenség hamvaiból virágzik a győzelem." - Starscream

G1 Starscream (1984) vs. Universe Starscream (2009)

Miután a Hasbro a 80-as években megvette a japán Takarát, hozzá kerültek a Diaclone széria jogai is. Ebben a szériában voltak a Transformersek ősei, ha fogalmazhatok így. A Hasbro fantáziát látva a robotokban, és persze hogy az amerikai piacra is betörjenek velük, átkeresztelte őket Transformersekre, valamint kitalált hozzájuk egy történetet. Ebben a Diaclone szériában több autobot mint pl.: maga Optimus, Jazz, Prowl valamint álca pl Megatron, Blitzwing de maga Starscream is helyet foglalt!

Maga a figura magán viseli a G1-es robotok jellegzetességeit. Jármű módja egy F-15 vadászrepülő, ami a 80-as években az egyik legmodernebbnek számított. Viszont azt kell mondjam a kora ellenére egész jól néz ki, nem igazán felismerhető hogy valójában egy robotról lenen szó, persze ezt a robotmódja sínyli meg egy kicsit. Külön kapjuk hozzá az első futóművet, amit tetszés szerinte rárakhatunk. Mivel eredetileg Diaclone figura volt a pilótafülkéje nyitható így akár egy kis pilótát is bele rakhatunk.

Be kell valljam amikor először került a kezembe azt hittem valami tévedés történt, ugyanis nem a megszokott fehér-piros hanem a piros mellett a szürke szín dominál.. Az összes médiában, rajzfilmben, képregényekben fehér-piros színűnek mutatják be. Gondolom a rajzfilm hatására kellet megváltoztatni.

Átalakítása pár mozdulatból megvan. Robotmódban, mint említettem megán viseli a G1 jellegezettségeit. Mozgathatósága kimerül a kezek előre illetve hátra történő mozgathatósággal. Ha már a kezeknél tartunk, átalakítás során csak a karokat tudjuk kihajtani, magát a kézfejét külön kell rá tennünk, mint valami kesztyűt.

Hasonlóan jártak el a szárnyakkal is, ugyanis mindegyik levehető, bár az átalakítást nem zavarja!Kapunk hozzá két fegyvert is, jobban mondva két rakéta kilövőt, amit a felkarra rakhatunk. Két típusú rakéta is jár hozzá, egy normál kisebb, illetve egy nagyobb ami inkább egy lézerágyú végére emlékeztet. Starscream ábrázolásánál ez az elterjedtebb.

2006-ban a Hasbro kiadta a G1-es ,,Generations” verzióját az akkor még Robot in Disguise szériában. A 2006-ban kiadott verzió, a G1-hez hűen szürke-piros színkombinációban jelent meg, amit végül több kiadás, átfestés, átalakítás követett . Szóval elmondhatjuk, hogy egy népszerű és jól sikerült figuráról van szó. Személyes kedvencem a 2009-es kiadás, ami lényegében nem a G1-es kinézetet sokkal inkább a rajzfilmes és egyéb médiás színkombinációt jeleníti meg.

A robot altmódja maradt az F-15-ös vadászrepülő, ami a nagyapjához képest is jobban sikerült. Talán a gép alja, ami hagy némi kívánni valót maga után de ettől eltekintve, nagyon jól néz ki! Kecses, áramvonalas, dögös ha fogalmazhatók így! Egyedül talán az első futóművet hiányolom a megszokott helyéről, ugyanis a tervezők a légbeömlő alá rakták a két kihajtható kereket, aminek a későbbi robotformában van jelentősége.

Átalakítása nem bonyolult! Robot formájáról szintén elmondhatjuk hogy remekül sikerült. Vissza adja a jellegzetes tulajdonságait a karakternek!. Boka ízülete nincsen, a vállai is csak fel illetve le mozgathatóak, feje minimális elforgatható. Mozgathatósága ugyan korlátozott de még így is azt kell mondanom hogy egy hangulatos figuráról van szó! Mint említettem az első futómű a légbeömlő alatt foglal helyet ami a későbbi robotformában, behajtott állapotban a mellkas két szélén található. Ezáltal úgy néz ki mint két kis turbina lenne ott, ami nagyon feldobja a kinézetét.

A festésre nem lehet panasz, a szárnyak megkapták a jellegzetes piros és ezüst csíkot, valamint szárnyanként egy-egy álca jelet is raktak rá! A 2006-os változathoz képest az arca is kapott egy szürke festést, ami picit sötétre sikerült, viszont közelebbről nézve nagyon jól áll neki. Amit sajnálok az a kerekek, azokat sajnos nem sikerült lefesteniük, maradt fehér színű.

Szintén megkapjuk a két rakétavetőt amit a kezébe illetve a felkarjára is rakhatunk. Azért ez az utóbbi az igazi! Itt már csak egyfajta hosszú rakétát kapunk muníciónak ami a jellegzetes lézerágyújára hasonlít.

Mint említettem rengeteg átfestésen átment ez a figura, ezért nem is meglepő hogy Japánban szintén újabb festéssel adták ki 2008-ban. Pár szót írnék erről a verzióról is.

Japánban Henkei-nek hívják a Generations vonalat. Az amerikai verzióhoz képest mindig részletesebb illetve szebb festéssel kerülnek kiadásra. Ez igaz Starscreamre is, ahol a szürke G1-es verziót vették alapul. A Henkei változatnál a Hasbróstól eltérően ügyeltek a részletekre, olyan apróságokat is mint a vállakat, vagy a kerekeket is lefestették. Még a fegyverére is jutott némi króm! Legtöbbször nem vagyok oda a króm festésért, mert többnyire túlzásba viszik vagy rossz helyeken alkalmazzák, de itt azt mondom egész szolidan bántak vele és nem rontja az összképet!

Ha összegeznem kéne a leírtakat akkor a G1-nél egy elavult figuráról van szó ami igaz az összes 80-as években megjelent figurákra. Mégis ezeknek a vintage figuráknak megvan a maguk bája ha fogalmazhatok így, nem csoda hogy annyi rajongójuk van! Illetve azt sem felejthetjük el hogy ha ezek a régi figurák nem lennének ma biztosan nem itt tartanának a figurák megjelenésében! Ami pedig az új kiadást illeti, ugyan megvan a maga hibája pózoltathatóságban, mégis magát a figura arányait, színeit, az egész karaktert nagyon is sikerült eltalálniuk! Ajánlom!

Érdekesség a végére:

- A Slipknot együttes DJ-je, Sidney Wilson ha épp nem az együttessel turnézik, DJ Starscream néven szokott fellépni kisebb klubokban.

- A G1-es rajzfilm szerint mielőtt kitört a háború a Cybertronon, Starscream egy tudós volt.

Remélem azért tetszett, véleményeket várom odalent addig is sziasztok!




























Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....